Právě je pát led 19, 2018 1:19 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Fórum je zamknuté Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Programování pro android
PříspěvekNapsal: sob říj 27, 2012 11:38 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob úno 06, 2010 6:21 pm
Příspěvky: 778
Bydliště: Brno/Velký Karlov
Dnes mám volný den... rozhodl jsem se do toho znovu zakousnout. Pár mých zážitků.

1) Zkouším si udělat hello word aplikaci, s vlastním zadáváním textu a tlačítkem, který ho mění... prostě banalita, jinde za minutu hotová.

2) Vytvořím si nový string, nechám si ho vypsat... ale kde ho můžu editovat? Proč jde v seznamu stringů jen možnost vytvářet nebo mazat(clear)? Proč májí vlastně stringy nějaký formulář a nemůžu je jednoduše tvořit v kódu? Kde je vlastně editor kódu? Vydím tu jen xml pro layout.

3) Uložil jsem si projekt, vypl eclipse... a ta svině, mi ten projekt odmítá znovu otevřít... "invalid project description" u projektu, který si sama před chvílí vytvořila mi teda nejde do hlavy.

4) Zkouším tedy officiální sample projecty od google... dávám -> new -> projekt -> android sample projekt -> vybírám projekt -> načítá... načítá.. je načteno... koukám na prázdno (7x error). Tak zkusím jen tak pro srandu dát "run" -> odkliknu jeden error a - otevře se mi další eclipse a načte se mi úplně jiný projekt! Tentokrát přímo od Eclipse... a háže 4x Error :)

Nikdy, bych nikomu nevěřil, že "RUN" místo zkompilování a spuštění aktuálního projektu, otevře znovu vývojářský nástroj a v něm jiný projekt, který taktéž nejde spustit... tohle už musel někdo udělat schválně - asi si ověřím, zda jsem si nestáhl "Apríl" verzi Eclipse.

"Eclipse SDK
Version: 4.2.1
Build id: M20120914-1800"


Tak asi je to standardní chování.

5) Opět si připadám jak idiot, ale s takovým zmateným vývojářských nástrojem jsem se zatím asi nesetkal (dobře, flash na tom byl před pár lety podobně).. třebas nechápu, proč je v menu neaktivní položka "open project" a project se musí otevírat přes "new"?

6) Proč to třeba nemůže fungovat stejně kvalitně jako vývojařina pro iOS v Xcode? Tam jsem až na MACos (enter = přejmenovat) a nutnost vstřebat OBJ-c, nenarazil na žádný problém.

Tady bych očekával, že mi bude stačit se dostat do Javy a krátce se zorientovat v prostředí... ale ne, prostředí je úplně na hovno :D

7) Mě by prostě stačilo aby fungovalo tohle:
- Vytvoření a znovunačtení projektu
- Možnost naklikat si layout a upravovat kód
- Spuštění projektu (to mi tedy funguje bez problémů)

Uff, tak nevím, jestli si dál a znovu kazit den nebo se na to už definitivně vykašlat, protože Eclipse je nefungující sračka?

_________________
http://www.fajrs.blogspot.cz

Vývojářská fóra jsou od toho aby Vám ostatní pomohli dělat lepší hry - jestli Vám vadí cizí nápady a tipy, tak prosím neargumentujte volovinama, a radši jdetě někam, kde vám pochválí každou kravinu. Já budu mít čas se věnovat lidem, kteří mají zájem a vy budete taktéž spokojeni.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programování pro android
PříspěvekNapsal: ned říj 28, 2012 2:16 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát úno 12, 2010 12:56 pm
Příspěvky: 57
1) To je u mobilů trochu těžší protože tam to programování většinou funguje jinak, alespoň u androidu a javových mobilů. Zvykneš si :D

2) Do stringů bych moc nehrabal, to jsem snad ani ještě nevyužil (možná na nějaké předgenerované věci), se stringy a tak prostě pracuj jen pomocí proměnných. Co se týče prvků v layoutu jako nadpisy, tak tam v pohodě můžeš obsah měnit, tam by to mělo být tak, že si funkcí najdeš ten určitý prvek (nadpis) a pak už ho můžeš měnit jak chceš.

Editor kódu tam je, jen si musíš vytvořit "package" a do něj se pak vytvářejí zdrojové kódy. Tam už se ti pak normálně otevře java editor ;).

3) To bych asi musel vidět, kdyžtak smaž .metadata ve workspace a vytvoř nový projekt se stejným názvem, ono by tě to mělo upozornit že ten projekt se ve složce už nachází a že to z něj všechno načte.

4) Tady ti moc nepomůžu, zase, musel bych to vidět na vlastní oči :D

5) V eclipse projekty fungujou jinak, máš vlastně workspace a v něm složky s projekty. Ty se okamžitě načtou při otevření toho workspace, není potřeba žádnou konkrétní složku s projektem otevírat. Tím New... nemusíš jen vytvářet nový projekt, ale slouží taky jako přidání existujícího projektu do workspace.

Proč tam vůbec dali tlačítko na otevření projektu, to fakt nevím, ale že je neaktivní je celkem pochopitelné :)

6) Osobně jsem se nikdy v iOS nehrabal, tak neposoudím.

7) Vytvoření a znovunačtení projektu normálně funguje, to máš bohužel něco špatně ty, na to bych se mohl podívat třeba přes teamviewer. Layout si naklikat můžeš, tam taky není problém, pokud chceš udělat nějakou hru jako v GM ve stylu objektů a roomů, tam se na to nesmí přes layout (ten bych nechal výhradně na menu a nastavení) ale přes vlastní view, což je v podstatě jeden objekt s eventy (create, draw, mouse pressed, key pressed atd.)

V nejhorším případě bych zkusil downgradovat na eclipse 3, s tím jsem neměl nikdy žádný problém (i když eclipse 4 používám, jen jsem zatím nezkoušel nic s androidem tak nevím jestli to nemá nějaké zásadní chyby).

Kdyžtak, s těmi konkrétními problémy jako nefunkční otevření examplu, mi můžeš napsat na icq (379589150) nebo skype (chylex) a nejlíp mít k tomu teamviewer, tam bych toho možná zjistil víc ;).

_________________
Obrázek
Obrázek
SQUARE II - Twitter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programování pro android
PříspěvekNapsal: ned říj 28, 2012 4:01 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob úno 06, 2010 6:21 pm
Příspěvky: 778
Bydliště: Brno/Velký Karlov
1) Jn, asi to chce se zbavit mnoho let vytvářených návyků :) Další problém je pak Java, kteréžto jsem se na škole úspěšně vyhnul studiem C++... uvidíme.

2) Úpravu jednotlivých textů, jsem samozřejmě našel snadno, ale chtěl jsem to dělat přes proměnou... a je asi moje chyba, že jsem zvyklej používat string jako proměnou. Tady to bude asi myšleno jako něco jiného.

7) Díky za info, vlastně jsem si chtěl jen naklepat nějakou tu kalkulačku, či jinou jednoduchou aplikaci.

Díky za reakci... hlavně za osvětlení workspace, který se vždy vybírá při startu programu, možná, že dělám tu hlavní chybu v něm.

Uvidím, až zase dostanu chuť, protože včera i minule mě to docela zkazilo náladu :)

_________________
http://www.fajrs.blogspot.cz

Vývojářská fóra jsou od toho aby Vám ostatní pomohli dělat lepší hry - jestli Vám vadí cizí nápady a tipy, tak prosím neargumentujte volovinama, a radši jdetě někam, kde vám pochválí každou kravinu. Já budu mít čas se věnovat lidem, kteří mají zájem a vy budete taktéž spokojeni.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programování pro android
PříspěvekNapsal: ned říj 28, 2012 5:29 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát úno 12, 2010 12:56 pm
Příspěvky: 57
Přechod z C++ na Javu by neměl být nějaký obrovský problém, horší by to bylo třeba z céčka ale C++ umí OOP a i když to není 100% OOP jazyk a Java jo, tak to snad pude rychle. Kdyžtak se koukni zde, je tam hezké porovnání kusů kódu jak se to dělá v C++ a jak v Javě ;).

Ještě k té 2), pokud použiješ vlastní view kde si pak doplníš vlastní funkce na vykreslování, pak tam samozřejmě můžeš dosadit vlastní String jako proměnnou. Pokud používáš nějaký už nadefinovaný prvek do layoutu, třeba na ten nadpis, tak to funguje tak, že tam ten text nastavíš jen když ho chceš změnit protože pak už si to zpracuje samo ;) nevím jestli ses hrabal ve Windows Forms nebo něčem podobném, ale je to v podstatě to samé.

Kalkulačka by měla jít v pohodě i v layoutu, pokud ti stačí jednoduchá. Nataháš tam akorát text na výpis výsledku a tlačítka na čísla, matematické operace... pak už to zase, funguje podobně jako ve Windows Forms, kliknutí na tlačítko spustí event a ty ho jen v kódu zachytíš a uděláš s ním co potřebuješ.

_________________
Obrázek
Obrázek
SQUARE II - Twitter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programování pro android
PříspěvekNapsal: úte bře 19, 2013 12:04 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob úno 20, 2010 8:19 pm
Příspěvky: 155
Bydliště: Ústí pod Labem/Hradec Králové
Než se nám to tady zamkne, mám dotaz.

Ve škole jsem se začal učit Javu a vskutku je to na stejné brdo, jako cokoliv jiného. :D Delší dobu mi leží v hlavě nápad na hříčku, která by byla skvělá na Android. Moje otázka zní: podařilo se někomu rozchodit správně Eclipse pro programování na droida a mohl by mi poradit a popostrčit, případně někam do začátku odkázat?

Díky. :)

_________________
Obrázek Obrázek Back to Back v0.1.5
Jsem hrdý melancholerik by Rejp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programování pro android
PříspěvekNapsal: úte bře 19, 2013 9:13 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob úno 06, 2010 6:21 pm
Příspěvky: 778
Bydliště: Brno/Velký Karlov
viz výše - nakonec jsem to ve snaze zachránit se od nervového zhroucení vzdal a vrátil se k cpp a začal koukat na csharp.

Na začátku topicu máš pár odkazů a když si to tady přečteš, tak najdeš i pár tipů, pokud by ti něco nefungovalo.

_________________
http://www.fajrs.blogspot.cz

Vývojářská fóra jsou od toho aby Vám ostatní pomohli dělat lepší hry - jestli Vám vadí cizí nápady a tipy, tak prosím neargumentujte volovinama, a radši jdetě někam, kde vám pochválí každou kravinu. Já budu mít čas se věnovat lidem, kteří mají zájem a vy budete taktéž spokojeni.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programování pro android
PříspěvekNapsal: úte bře 19, 2013 10:09 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon bře 08, 2010 4:27 pm
Příspěvky: 327
Bydliště: Horúce peklo
Radčej kúp Construct 2 a dáš to aj na iOS, web...

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programování pro android
PříspěvekNapsal: úte bře 19, 2013 10:46 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob úno 20, 2010 8:19 pm
Příspěvky: 155
Bydliště: Ústí pod Labem/Hradec Králové
Firejs: Aha, takže nic nového, škoda... :( C# mě taky zaujalo, hlavně tedy XNA, ale to jsem zaslechl, že pomalu ale jistě umírá.

Raiper: Na Constructu se mi velice a to tak, že absolutně vůbec nelíbí způsob "programování". Už jsem po něm házel očko, ale takhle to zkrátka nechci.

_________________
Obrázek Obrázek Back to Back v0.1.5
Jsem hrdý melancholerik by Rejp


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Fórum je zamknuté Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Fórum běží na phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz
© 2009-2010 Kreveta.net